Zelné závitky plněné rýží a mletým masem
250 g mleté vepřové krkovičky, 250 g mletého hovězího zadního masa, 100 g kulatozrnné rýže, 300 g rajčat (5-6 ks), 100 g cibule (1-2 ks), 100 g sádla, červenou práškovou papriku, 1 hlávka zelí, 1 citron, pepř, sůl a zelená petrželka. 1 pytlík kysaného zelí. Vykrojíme z hlávky zelí košťál a dáme ji do horké vody (slané a okyselené citronem) vařit asi na 10-15 minut. Pak hlávku vyjmeme a necháme okapat. Mezitím si smícháme vepřové s hovězím masem, přidáme umytou rýži, nastrouhaná rajčata a cibuli, na drobno pokrájenou petrželku, čerstvě pomletý pepř. Osolíme a přidáme práškovou červenou papriku. Okapanou zelnou hlávku rozebereme na listy vhodné k plnění. Žebra seřízneme a do každého listu dáme lžíci masovo-rýžové náplně. Postranní část listů přeložíme dovnitř a srolujeme do závitku. Zbytek zelí pokrájíme na drobno a dáme jako základ do hrnce. Na tuto vrstvu narovnáme spojem dolů závitky jeden vedle druhého. Na ně navrstvíme na drobno pokrájené kysané zelí. To vše podlijeme vývarem tak, aby byly závitky potopeny, a vaříme na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Podáváme s chlebem.