Zelňačka z kysaného zelí
6. 5. 2010
Vývar z uzeného masa,pár brambor,kysané zelí překrájené na menší kousky,červenou práškovou papriku,dunajskou klobásu,(nebo moravskou),stroužek česneku,kysanou smetanu nebo šlehačku.hladkou mouku,tuk,cibuli.Dáme do menšího hrnce vařit pár brambor s kmínem a solí. (nedáváme moc vody)Do jiného hrnce dáme tuk dáme cibulku na drobno pokrájenou a klobásu na kolečka,přidáme stroužek česneku nakrájený na droboučko,přidáme 2 lžíce hladké mouky nebo tolik jak chceme mít hustou polévku.
Orestujeme přidáme 2 lžíčky červené práškové papriky a jakmile paprika zavoní přidáme kysané zelí chvilku podusíme a dolijeme vývarem z uzeného masa dobře promícháme a necháme vařit dokud zelí nezměkne. Přidáme uvařené brambory i s vodou.Až se chvíli povaří spolu s bramborami odstavíme a dochutíme buď slehačkou tak 2 lžíce.Lepší je zakysaná smetana (tak 2 lžíce.) Promícháme a můžeme podávat.Při solení myslete na to, že vývar z uzeného masa může být slaný.Můžeme
přidat uzené maso na drobno pokrájené,Vylepší to chuť polévky.Pokud máme rádi trošku pálivější polévku červené práškové papriky dáme na půl sladké a napůl pálivé.Na tuto polévku se hodí uvařit uzené kosti a obrané maso dát do polévky .Kdo má domácí uzenou slaninu může
pokrájet na kostičky a přidat ke klobáse a cibulce.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář