Švestkový koláč
1 kg švestek, 270 g hladké mouky, 175 g másla, 3 vejce, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva.
Drobenka: 175 g cukru, 175 g polohrubé mouky, ½ lžičky skořice, 100 g másla spojíme a dobře rozemneme.
Ze 175 g másla a 175 g moučkového cukru vymícháme krém, přidáme 3 vejce a postupně přidáváme jedno po druhém za stálého míchání. Přidáme po lžících hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Vypracujeme rychle těsto, které vyklopíme na pečící papír, kterým jsme plech vystlali. Těsto rozetřeme po celé ploše plechu. Poklademe opláchnutými osušenými a rozpůlenými švestkami. Můžeme samozřejmě na povrch dát i jiné ovoce, jako broskve nebo meruňky. Posypeme drobenkou a dáme péct na 170°C. Pečeme 30 minut.