Rýžový nákyp se švestkami
1 l mléka, půllitrový hrnek rýže, trošku soli, sklenici vody, půl hrnku cukru a 4 vanilkové cukry, 3 vejce, 150 g másla a máslo na vymazání zapékací mísy.
Rýži očištěnou a opláchnutou studenou vodou (abychom nesmyli moc škrobu) dáme do nádoby se silnějším dnem, podlijeme vodou a nechám, aby se začala vařit. Přilijeme 1 litr mléka, osolíme a necháme na slabším ohni vařit, až se mléko do rýže vsákne. Odstavíme.
Zapékací mísu vmažeme (i stěny) máslem. Připravíme si dvě hluboké mísy. Do jedné oddělíme bílky, do druhé dáme žloutky s máslem cukrem a vanilkovým cukrem. Všechno vymícháme do krému, přidáme rýži a promícháme. Umyté, vypeckované švestky nakrájíme na menší kousky, které vmícháme do rýže. Nakonec vmícháme opatrně vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Vsypeme do zapékací vymazané mísy, uhladíme a dáme péct do růžova.