Ljutenica
6kg kapií,1/2 kg rajčat,120g rajčatového protlaku,20g feferonek,30g petržele a česneku,15g cukru,40g soli,350ml oleje.
Papriky a rajčata upečeme v troubě,oloupeme,zbavíme semen přidáme feferonky a rozmixujeme.Dáme do širokého kastrolu.Vaříme do zhoustnutí(Místo rajčat můžeme dát jen rajčatový protlak)
Nakonec přidáme cukr mícháme dokud se nerozpustí pak přidáme sůl,olej,petržela rozetřený česnek promícháme.Povaříme vše ještě 15 minut a pak ještě horkou směs dáváme do nahřátých skleniček a sterilizujeme 30 minut při 100 °stupních.Tuto pomazánku můžeme podávat jako základ na picu nebo na chlebíčky kterépotřeme touto pomazánkou a napovrch
poklademe balkánem na tenké plátky pokrájený,nebo nivou.Nebo pod maso má to šitoké uplatnění.