Božíhodová krůta
1KRŮTA NEBO KROCAN,SŮL,80gslaniny,200g másla a Vývar z drúbků.
Krůtu nebo Krocana umyjeme osolíme zevnitř i zvečí,poklademe plátky slaninyVložíme do pekáče kde jsme nejdříve rozpustili máslo.Krůtu podlijeme vývarem z drůbků. Pak dáme krůtu do předehřáté trouby péct.Během pečení přeléváme vypečenou šťávou,podléváme vývarem neustále seškrabáváme výpečky ze stěn pekáče.Upečenou jednu stranu otočíme a dopečeme až je krůta za stálého přelévání a podlévání i na druhé straně upečena do červena.Pokud chceme udělat krůtu s nádivkou,zde je.
Nádivka mandlová: 80 g másla,3 vejce,sůl,200 g žemlí(nebo veky),mléko,100g mandlí.
Žemle nebo veku nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem a rozpuštěným máslem,přidáme rozšlehané žloutky,sůl,spařené oloupané pokrájené mandle a tuhý vyšlehaný sníh z bílků.Kdo chce může přidat nadrobno pokrájenou petrželku nebo o velikonocích mladé lístky kopřiv.
Vše opatrně promícháme a dáme do vymazané a strohankou vysypané formy na srnčí hřbet,a
dáme do trouby péct do růžova.
Kaštanová nádivka: 140g másla,4 vejce,5 žemlí,200g vařených kaštanů,1/2 šálku mléka,sůl,
muškátový květ,1/2 lžičky cukru.Máslo se žloutky utřeme do pěny,přidáme cukr,žemle namočené v mléce a vymačkané, koření ,sůl a nadrobno posekané vařené nebo dušené kaštany a nakonec vmícháme tuhý vyšlehaný sníh.Vše opatrně promícháme a naplníme máslem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáček a upečeme v předehřáté troubě do růžéva.