Mazanec
500g polohrubé mouky,42gdroždí Noli nebo jeden pytlík sušeného francouzského droždí,12Og
krupicového cukru,,3žloutky,150g másla nebo Hery,300ml mléka,50ghrozinek,50g mandlí,Sůl,
kůra z jednoho dobře umytého citronu,půl lžičky anýzu(kdo to nechce nedá),50ml rumu,1 vejce na potření,1práškový vanilkový pudyng,1/2 prášku do pečiva a jednu lžíci mléka do vajíčka na potírání mazance,Ze tří vajec bílky -vyšlehat sníh. 1 lžíci sádla.Všechny ingredience si připravíme večer na stůl kde budeme pracovat aby vše mělo pokojovou teplotu.Ráno si připravíme plech s pečícím papírem.
Připravíme si velkou hlubokou mísu do které dáme máslo,cukr a žloutky.Vše řádně vymícháme nebo vyšleháme ručním šlehačem.Přidáváme po částech prosátou mouku do které jsme zamíchali Práškový pudyng,pokud použijeme francouzské droždí tak to droždí též smícháme s moukou,trošičku soli.Promícháme přidáváme postupně do vyšlehaného másla.PO spojení všech ingrediencí přidáme rum a teplé mléko a vše dobře propracujeme nakonec přidáme ještě sníh (ten je tam navíc ale nechtěla jsem je skladovat tak jsem je vyšlehala a zapracovala do těsta přidala ještě asi 3 lžíce mouky a vypracovala velice pěkné těsto vypracovala jsem ho háky z ručního šlehače šlo to dobře a těsto se velice dobře vypracovalo.Přidala jsem místo hrozinek
sušené brusinky a spařené v horké vodě mandle které jsem oloupala a pokrájela všechny na plátečky. Asi hrst jsem zapracovala s brusinkami do těsta zbytek jsem si nechala na povrch mazanců.Těsto jsem nechala hodinu kynout.pak jsem těsto vytáhla na vál kde jsem ho znovu vymísila ,a rozdělila na dvě části. Z každé jsem udělala bochánek a položila na pečící papírna plech to samé s druhým bochánkem.Přikryla útěrkou a nechala ještě půl hodiny kynout.Pak jsem nastřihla křížek na všku bochánku, vyšlehala vajíčko s mlékem a potřela povrch bochánků a posypala pokrájenými mandlemi a dala do předehřáté trouby péct Na 160 stupnů C 35-40 minut.
Doporučuji jelikož každá trouba peče jinak hlídat si pečení a radši vyzkoušet špejlí zda je to upečené.