Falešné srnčí na víně
800 g hovězího zadního, (pokud je oběd významnější použijeme svíčkovou nebo roštěnky). Kořenovou zeleninu, celer, mrkev, petržel, cibuli celkem 300 g rozinek, mandle, celý černý pepř, nové koření, jalovčinky, bobkový list, jeden hřebíček, na špičku nože skořice, švestková povidla, cukr, sůl, protlak, 2 dl. červeného vína, brusinkový džem nebo brusinky.
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a v hlubším kastrolu
na slunečnicovém oleji (ale každý může použít tuk, jaký má rád). Maso opečeme rychle ze všech stran a vyjmeme na talíř, který dáme na teplé místo. Mezitím si do tuku dáme cibuli nakrájenou na drobno, nebo můžeme také nastrouhat. Přidáme kořenovou zeleninu na kostičky, bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovčinky, osolíme, vrátíme maso do nádoby, podlijeme trošku vodou a necháme vše dusit do změknutí masa. Pak maso vyjmeme, dáme do tepla, vytáhneme bobkový list, a vše ostatní. Dobře rozmixujeme. Vrátíme zpět, přidáme malou lžičku cukru, na špičku nože skořici, 1 lžíci (podle chuti) švestkových povidel, 1 lžíci brusinkového džemu, jednu lžíci rajského protlaku, hrst opláchnutých hrozinek a oloupané a na plátky pokrájené mandle. Vše necháme vařit ještě 5 minut se sklenkou červeného kvalitního vína s masem pokrájeným na plátky, aby se pořádně prohřálo. Podáváme s knedlíkem.